Rugăciunea Inimii » Dezbateri


De ce sa practicam Rugaciunea inimii

 • membru
  April 30, 2010
  Ceea ce am să scriu provine dintr-o experienţă minimă,aşa incat să citiţi cu simţ critic randurile de mai jos.
  Este foarte greu in ziua de astăzi să te mai rogi.Exemplele pe care le putem vedea in jur ne arată oameni derutaţi,imprăştiaţi,fără pace interioară,fără veselie pe chip,fără curăţie interioară(aşa cum sunt şi eu).
  Chiar dacă intalnim oameni care au un program regulat de rugaciune,o pravilă ,vedem că nu sunt inaintaţi in viaţa duhovnicească,din simplul motiv că mintea nu stă tot timpul la rugăciune.Deci şi aceştia pot fi imprăştiaţi in ale lumii,neliniştiti(totuşi intr-o măsură mai mică).
  Intalnirea cu Dumnezeu ,şi cu tine insuţi,se realizează cel mai bine in rugăciunea lui Iisus.Dar nu cum spun unii,atunci cand eşti in autobuz,la serviciu,pe stradă etc,pentru că atunci mintea este tot imprăştiată.Ci te aşezi in camera ta,intr-o poziţie de rugăciune,preferabil seara,cand toate zgomotele incetează,şi spui Doamne,Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,miluieşte-mă pe mine,păcătosul!
  Poţi să o rosteşti cu gura,sau doar in gand,cum iţi este la indemana,important este să iţi fugă mintea cat mai puţin.
  La inceputul rugăciunii vei fi asaltat de ganduri,insă tu sa continui să stai in acea poziţie ,chiar dacă ai incetat să te mai rogi!Sau dacă te rogi,dar mintea se gandeşte la altceva!Insăşi poziţia pe care o ai(preferabil in genunchi,cu capul plecat),te va aduce mai tarziu la rugăciune!
  Care sunt efectele? In primul rand vei simţi cum anumite părţi din corpul tău sunt, mai mult sau mai puţin,afectate.La fel,cu timpul vei simţi si la nivelul creierului,a minţii,o deblocare a acesteia şi o uşurare.Corpul va incepe,sub influenţa rugăciunii,să se relaxeze şi chiar se va simţi o vindecare parţială a unor zone bolnave.
  După rugăciune ,vă veţi simţi vioi,calmi,cu poftă de viaţă,eliminarea stărilor de oboseală anterioare,cu mintea mai limpede. Această rugăciune este cel mai bun medicament pentru corp.Deasemenea este rugăciunea care ne apropie cel mai mult de Dumnezeu.
  Perioada de timp pe care o recomand pentru această rugăciune,este de minim o oră,şi poate merge pană la două-trei ore.
  Dezavantajele acestei rugăciuni:Cel care detestă această rugaciune,cel viclean,te va ataca cu ispite felurite.De aceea este recomandat să avem un duhovnic căruia să-i mărturisim etapele prin care trecem.Şi cel mai mult să ne ferim de mandrie.
  Cărţi recomandate,utile pentru această rugaciune: Pelerinul Rus,Jurnal duhovnicesc(Editura Bizantină), Sbornicul.Deasemenea,mai recomand,chiar dacă nu se referă direct la aceasta rugăciune,cărţile lui Isaac Sirul.