Despre mine

Puiu Silvia

Blogs Home » Personal » Personale » Rayuela

Rayuela

Un blog despre oameni frumosi si lucruri frumoase, despre evenimente interesante. Blogul promoveaza micii intreprizatori, piesele de teatru, cartile si diverse oportunitati.Articole Blog

01. Visurile costă! Calitatea costa! - Oct 15, 2019 4:28:00 PM
Competiția de scriere creativă Super Blog 2019 ne aduce o nouă probă de la AIA Proiect, https://www.aia-proiect.ro/, în care suntem provocați să povestim despre modul în care luăm decizii în cazul alegerii unei case. AIA oferă o varietate de proiecte case P+M, așa cum probabil mulți dintre noi își doresc. 


Locuiesc de foarte mult timp la bloc și de ceva timp îmi doresc să am o căsuță a mea. De la vis la realitate sunt mulți pași și așa și trebuie să fie dacă îți dorești ceva trainic. Un vis mare implică și costuri. Dacă vrei ceva repede și ieftin, posibil să obții, dar cu consecințe nefavorabile pe termen lung. O firmă de proiectare îți spune și care dintre dorințele tale sunt utopice, luând în calcul toți factorii care țin de siguranță, viabilitate și fiabilitate, materialele cele mai bune care pot fi folosite, etc. 
Cu alte cuvinte, pentru mine, mai important decât prrețul este să am certitudinea lucrului bine făcut. Să am încredere în ceea ce se proiectează. Vreau calitate, nu neapărat rapiditate. Asta nu înseamnă că, dacă ceva durează mult și costă o grămadă de bani, acel lucru este implicit de calitate. 
În opinia mea, proiectantul casei trebuie ales ținându-se cont de mai multe elemente:
1. prețul este un factor, nu trebuie să ne amăgim. Degeaba îți iei cel mai bun proiectant dacă nu ai bani. Orice persoană chibzuită va ține cont de preț. Că nu acesta trebuie să fie principalul element al deciziei pe care o luăm când vrem să punem bazele unei case trainice este altceva. 
2. un factor important trebuie să îl reprezinte experiența din spatele arhitectului, prin ce este cunoscut, persoanele sau firmele cu care a colaborat până  atunci. 
3. valorile și principiile după se ghidează proiectantul respectiv. Nici pentru el/ea nu trebuie să primeze banul/prețul, ci interesul clientului. Să ofere cea mai bună versiune a casei visurilor acestuia la un preț echitabil. 
4. recenziile altor clienți. Într-o lume digitală, transparența vine în favoarea clientului. Ai posibilitatea să cauți mult și să găsești cea mai bună variantă pentru cel mai bun preț. 
5. dacă îți dorești o casă mai puțin convențională, va trebui să cauți un arhitect dispus la asta. Nu orice proiectant care îți acceptă toate ideile, fără a-ți spune dacă sunt fezabile, este și cel mai bun. Caută o persoană care te contrazice sau îți oferă argumente, dar care, în același timp, are și experiență în crearea unor case concept, mai abstracte. 
6. când vizualizezi casa visurilor tale, gândește-te dacă ceea ce îți dorești este real, fezabil, sustenabil, costisitor sau creează economii pe termen lung. Ia în calcul dorințele și nevoile tuturor celor care vor locui în casa respectivă și documentează-te foarte bine. 
7. caută un arhitect pasionat de crearea unei case sustenabile, prietenoasă cu mediul. O casă aparent scumpă poate fi mai ieftină pe termen lung. 
Dintre toți acești factori, cred că e foarte important atunci când alegi un proiectant pentru viitoarea ta casă să ții cont de experiența lui, măsurată în ani-vechime, dar și în număr de case proiectate. Contează și varietatea caselor proiectate și, desigur, să aibă experiență în proiectarea tipului de casă dorit de tine. Casele neconvenționale solicită o gândire nonconformistă și din partea unui arhitect. 
Apoi, e foarte important să găsești un arhitect cu principii solide, care nu îți acceptă toate ideile trăsnite, indiferent de fezabilitatea lor. 
În concluzie, selecția unui proiectant pentru casa mult visată trebuie să implice un proces cu mai mulți pași. Aceștia sunt următorii:
1. discută cu cei dragi și stabiliți împreună câteva cerințe cheie pentru casa ta, cum vrei să arate, câte etaje, mansardă sau nu, câte băi, concept deschis pentru bucătărie, cu terasă sau nu și așa mai departe. Analizați împreună și luați-vă timp, nu vă grăbiți. Până la urmă, veți sta o viață acolo. 
2. documentează-te cu privire la prețuri, la arhitecți, citește mai multe recenzii, nu te limita la limba română. 
3. Stabilește o listă cu arhitecți pe care să îi contactezi. Alege o listă scurtă cu câteva nume solide care să întrunească mai multe cerințe: experiență, principii solide, preț competitiv. 
4. Stabilește întâlniri cu arhitecții de pe lista scurtă. Prezintă-le ce vrei, pune multe întrebări. Această etapă te poate ajuta să scurtezi lista cu proiectanții. Cei care nu știu să se poarte cu clienții, care îți vorbesc de sus, nu ascultă ceea ce spui și dorești și nici nu îți explică de ce o dorință a ta nu este fezabilă pot fi înlăturați. Trăim într-o piață competitivă și ai dreptul să alegi, sunt banii tăi. Prețul nu trebuie să primeze, dar asta nu înseamnă că îi poți arunca pe geam. 
5. Stabilește o a doua întâlnire cu cei de pe lista scurtă și fă niște calcule. E posibil ca dintre cei mai buni, să existe mici diferențe de preț și, chiar dacă prețul nu e factor decisiv, ai tot dreptul să alegi cea mai bună opțiune la cel mai mic preț de pe piață. 
V-am povestit toate acestea din perspectiva mea de economist și om simplu. Deși prețul nu e totul, trebuie să fim realiști și cu picioarele pe pământ. Dacă nu ai bani pentru calitate, mai așteaptă. Nu te grăbi și nu lua decizii pripite și greșite. 
La final, fiecare trebuie să își asume deciziile pe care le ia, fie că sunt proaste sau geniale. Dar, când e vorba de o casă, cu certitudine, cel mai bun sfat pe care îl pot da, este să nu te grăbești. 
02. Cum am învățat să nu îmi mai fac griji și să iubesc tehnologia - Oct 13, 2019 12:03:00 PM
Mașini care se conduc singure? Am trăit să o văd și pe asta! Pentru un copil din România anilor '90 (în mare parte), am avut prilejul să fiu martor al unor tehnologii pe care doar Familia Jetson ar fi fost în stare să le conceapă. Mi-aș fi imaginat orice în acele vremuri în care telefoanele mobile mi se păreau minuni extraterestre, dar nu îmi închipuiam că în doar două decenii îmi vor încăpea în buzunarul de la jeanși un calculator întreg, cu tastatură și mouse incluse, o cameră foto/video sau chiar mai multe, câteva sucursale de bănci și acces aproape nelimitat la informație. Practic, ai tehnologia la tine acasă sau chiar în buzunar. Accesibilitatea la tehnologie ne oferă numeroase beneficii pe care părinții noștri sau noi, în urmă cu câteva decenii, nici nu le-am fi visat posibile. 
Trăim în vremurile unui science-fiction mult mai discret, dar și mult mai complex decât au descris toate filmele din secolul trecut. Progresul tehnologic își face de cap, în ritm lejer. Poate nu vedem zilnic drone care plimbă cățelul, mașini zburătoare și roboți sarcastici, încă, dar avem dispozitive pe care ne bazăm viața zi de zi și pe care le considerăm banale, dar nu mai puțin impresionante. De exemplu, nu mi-aș putea imagina ziua la calculator, scriind articole pe blog în timp ce ascult muzică, fără căștile mele wireless sau alte accesorii laptop indispensabile. Ați încercat să faceți jogging dimineața ascultând „Eye of the Tiger” cu căștile conectate la Spotify? Nu sunt specialist, dar cred că dublează efortul fără să-l simțiți, în timp ce brățara inteligentă vă măsoară exercițiul cardio, iar aplicația preferată vă va felicita pentru noul record.
Vă puteți imagina viața fără telefon mobil? Există un nou trend în favoarea smartwatch-urilor conectate la căști bluetooth. Desigur, nu vom scăpa curând de telefonie, dar serviciile de comunicare prin internet au căpătat un avânt fantastic. Doar obișnuința ne oprește să folosim agenda telefonului în locul aplicației WhatsApp, să numesc doar una. Cu aproximativ un an în urmă, mi-am cumpărat un telefon cu încărcare wireless, dar de foarte multe ori prefer pur și simplu sa îl conectez prin usb, din pură obișnuință. 

Vă imaginați viața fără trusa de CD-uri din mașină? Probabil că da. Lumea a trecut deja la stick-uri de memorie usb, la fel de dispensabile precum dischetele floppy. Vi le mai amintiți? Aproape toate brandurile de automobile oferă conectare Android Auto și Apple CarPlay în pachetul standard. Adio stick, bun venit streaming! Că tot suntem la domeniul infotainment, vă imaginați viața în ziua de azi fără GPS, fără o aplicație de hărți? Oare am mai reuși să ne pierdem oriunde în lume? Am ști oare să câștigăm o dezbatere fără Google sau Wikipedia? Am ști când e ziua rudelor fără Facebook sau cine ne apreciază cu adevărat? Am ști ce este nebunia curată fără Twitter?
Personal, eu nu mi-aș putea imagina viața fără calculatorul meu de încredere și Steam. Am fost mereu adeptul cumpărării produselor fizice, mi-am spus că nu voi cumpăra niciodată jocuri video sau filme în format digital, fără carcase cu coperți splendide și acel miros toxic de plastic. Am umplut mai mult de o etajeră cu jocuri care acum aproape se dau gratis pe diverse site-uri de gaming. Am construit un nou PC cu o carcasă Spacer și nici nu m-a interesat că nu are slot pentru unitatea optică. Cui îi mai trebuie discuri? În câțiva ani, copii se vor uita la ele cum se uită cei mici acum la walkman. Tehnologia evoluează către streaming, conținut digital, cloud. Cunosc oameni care nu și-ar putea imagina viața fără Netflix, o evoluție naturală a diapozitivelor pe care ni le proiecta mama pe perete până adormeam.

Obișnuința nu este neapărat inamicul progresului, dimpotrivă, tehnologia este menită să se adapteze confortului nostru, iar noi, consumatorii, trebuie să îi judecăm utilitatea. Nu este atât de aspru precum sună. O dată la câteva decenii, tehnologia (sau mai degrabă oamenii din spatele ei) revine brusc și neașteptat cu inovații. Filmele 3D au prezentat un interes major pentru industria cinematografică încă din anii 1950, au fost și probabil încă sunt considerate un moft, dar la fel au fost considerate și filmele sau televizoarele la începutul lor. Jucării, nimic mai mult. Vă puteți imagina casa fără televizor? În câțiva ani probabil nu ne vom putea imagina viața fără televizor 3D, fără ochelari. Cel puțin așa promite Steven Spielberg. Tot un moft au fost prin anii 1980 ochelarii virtuali, iar acum încep să devină din nou un moft. Cine își mai amintește de Google Glasses? În următorii ani, realitatea augmentativă va lua locul celei virtuale.
Indiferent de rapiditatea cu care apar schimbările tehnologice, trebuie să învățăm să ne bucurăm de fiecare etapă și să folosim progresul tehnologic în favoarea noastră. 
***Articol scris pentru SuperBlog 2019
03. Ocolul Pamântului cu ajutorul Christian Tour - Oct 12, 2019 8:38:00 AM
Zilele trecute, mi-am adus aminte de povestea clasică a lui Jules Verne - Ocolul Pământului în 80 de zile și m-am întrebat: ce ar fi dacă și eu aș încerca asta? Cu ajutorul unei agenții de turism cu experiență care pune la dispoziție o ofertă variată de circuite culturale Christian Tour și circuite exotice Christian Tour, acest lucru este posibil, fără a depune un efort atât de mare.

În primul rând, aș fi însoțită de prietenul meu cu care îmi place să trăiesc toate aventurile vieții. Ca durată, nu aș vrea să stabilesc eu vreun record, deoarece cred cu tărie că este mai important să te bucuri pe îndelete de vacanțe decât să dai pe repede înainte să bifezi cât mai multe obiective turistice. 
Pregătirea acestei aventuri ar presupune în primul rând să strângem economii ca să nu fim surprinși neplăcut de imposibilitatea de a ne delecta cu tot ce dorim. Apoi, o documentare riguroasă cu privire la destinații, itinerar, obiective turistice și activități pe care să le facem în fiecare locație. Foarte important pentru noi să identificăm lourile în care putem savura preparate vegane. 
Bagajul trebuie să fie cât mai simplu și lejer, cu obiecte vestimentare care pot fi folosite în diverse combinații și în diverse contexte de climă. Ne place să fim minimaliști pentru a nu căra lucruri inutile după noi. Aparatul foto este un must, deoarece ne place să facem multe poze, iar un circuit în jurul lumii este ocazia perfectă. 
Aș începe cu țările nordice, folosind circuitul Stelele Nordului - circuit Scandinavia avion 2020. De câțiva ani, sunt fascinată de nordici pentru scorurile mari în topurile fericirii și cultura hygge (Danemarca) sau lagomul suedez. 
Sursa: Christian TourCircuitul include Finlanda, Suedia, Norvegia și Danemarca. Ca obiective de neratat în acest circuit: catedrala Uspenski din Helsinki, muzeul Vasa din Stockholm unde putem admira o ambarcațiune uriașă, muzeul Satului cu case tipic suedeze, să mă pierd pe aleile din Parcul Vigeland din Oslo, să admir în liniște celebra Mică Sirenă din Copenhaga și să mă plimb cu bicicleta pe străzile capitalei daneze asemeni unui localnic care trăiește în spiritul filosofiei hygge. Am citit atâtea despre cultura daneză, încât aș vrea să savurez un Smorrebrod vegan, un sandwich tipic ddanez, cu pâine din secară și alte ingrediente proaspete la alegere, cartofi, ceapă crocantă, condimente. Deserturile daneze combinate cu o cafea aromată sunt un obiectiv care trebuie bifat. În cultura daneză, este foarte importantă compania în care te afli. 
După un început grandios cu țările nordice preferate, aș continua cu circuitul Africa de Sud - În țara diamantelor. 
Sursa: Christian TourCa obiective de bifat în circuit: excursia pe Drumul Vinului StellenboschFranschhoek cu degustare de vin și prânz inclus, safari în Parcul Johannesburg, activități variate în parcul tematic Gold Reef City. Ca mâncare, Africa de Sud folosește foarte multe legume, fructe și condimente de care probabil nici nu ai auzit, așa că, în mod cert aș avea destule opțiuni vegane: African Wrap (un fel de tortilla cu făină de năut și alte legume), mâncare de linte roșie picantă, karantita (similar cu clătitele sau lipiile) cu salată de rodie și nu în ultimul rând cartofi dulci umpluți cu curry din boabe de năut. 
Din Africa, aș continua circuitul cu bifarea Carnavalului de la Rio de Janeiro, pe care, până acum, am avut ocazia să îl admir doar din fața televizorului. Brazilia este o țară cu o cultură intensă, plină de culoare și vibrantă. Pe lângă carnaval și paradele stradale, m-aș bucura de timp în natură și de lungi plimbări prin minunatele Gradini Botanice din Rio. 
Sursa: Christian TourȘi la final, desigur, țara pe care de mică îmi doresc să o văd, fascinata de cultura ei și de modul în care locuitorii simt, văd și trăiesc fiecare zi, total diferit de cultura noastră europeană.
Sursa: Christian TourCircuitul Japonia - Țara Soarelui Răsare oferă câteva obiective importante: vizitarea Templului Asakusa, cel mai vechi templu budist din Tokyo; Palatul Impreial din Tokyo; o plimbare pe malul lacului de la poalele vulcanului din Nikko. Pentru a simți mai bine cultura japoneză, e obligatorie savurarea unui ceai într-o ceainărie specific japoneză. Voi programa această călătorie într-o perioadă în care să mă pot bucura de Festivalul Cireșilor. Pentru japonezi, momentul în care cireșii înfloresc are o semnificație aparte, floarea de cireș fiind foarte folosită și în gastronomia lor. Un ceai verde și Cherry Blossom Cookies sunt combinația perfectă pentru a admira în liniștea și discreția tipică japonezilor festivalul cireșilor. 
Sunt o bună organizatoare de vacanțe, dar, pentru un circuit, ai nevoie de mai multe informații și pregătire. Cred că aici vine sprijinul pe care Christian Tour ți-l oferă prin circuitele culturale și exotice create pe gustul fiecăruia. 
Să sperăm la un 2020 plin de aventură! 
***Articol scris pentru SuperBlog 2019
04. Aromă de cafea și povești - Oct 12, 2019 5:58:00 AM
Îmi place cafeaua, o savurez de vreo 15 ani și nu mă pot lăsa de ea. Iubesc gustul, aroma, savoarea, îmi place cum miroase. Uneori, deschid o pungă de cafea și respir cu nesaț interiorul. Contează foarte mult modul în care aceasta este pregătită și, în ciuda încercărilor mele cu ibricul, presa franceză și alte aparate, am realizat că am nevoie de un aparat profesionist pe care l-am găsit în magazinul online magNET.ro. E vorba de un espressor automat Philips cu sistem de lapte LatteGo. Acesta ajustează concentrația și aroma băuturii și are trei setări diferite pentru a se potrivi preferințelor tale. Poți folosi boabe proaspete și are filtru de apă AquaClean. 

Dacă ar fi să mă încadrez într-o tipologie a băutorilor de cafea, probabil aș fi un tip de băutor social, deoarece nu îmi place să beau cafea singură, ci doar însoțită de cineva cu care să pot împărtăși aroma de cafea și povești. 

Savurez cafeaua simplă, de cele mai multe ori, dar mi-ar plăcea să folosesc un aparat sofisticat pentru a-mi pregăti un cappuccino cu lapte vegetal. Cea mai bună cafea este neagră, fără zahăr sau alte adaosuri deoarece poți simți intensitatea și aroma cafelei cel mai bine. Un alt truc pe care l-am citit este să mănânci și o grefă atunci când o savurezi deoarece va acționa mai puternic și te va ține energic mai mult timp. 
Nicio dimineață nu începe fără o cafea bună alături de un croissant la micul dejun și de persoana iubită alături. Îmi dă energie acest ritual. Îmi place să privim amândoi la emisiunea vânătorilor internaționali de case de pe Travel și să vizităm imaginar multele țări de pe glob. Într-un fel, visăm la ziua când ne vom muta la casă și ne vom savura cafeaua în liniștea dimineții de pe terasă sau din grădină, în timp ce privim răsăritul sau apusul și ascultăm trilurile păsărelelor. 
Cafeaua își are locul în stilul de viață hygge pe care încerc să îl îmbrățișez de când am citit că danezii sunt printre cei mai fericiți din lume. E atât de hygge (confortabil, familiar, ca acasă) atunci când te invelești într-o pătură moale, îți iei cafeaua între mâini pentru a te încălzi și inspiri profund aroma cafelei. Te învăluie într-o simfonie de sunete, imagini și arome și te poartă imaginar în locurile mult visate. 
Cafeaua și cărțile sunt un alt imperativ al existenței mele, deoarece sunt un cititor avid și îmi place să savurez cafeaua în timp ce citesc pe e-book readerul meu cărțile în concordanță cu stările mele. Poate nu degeaba Agnes Martin Lugand a scris o carte: Oamenii fericiți citesc și beau cafea. Știa ce știa. 
Sunt o persoană care savurează cafeaua în liniște, pe îndelete, preferând compania unei persoane apropiate sau liniștea unei cărți bune. Dacă este frig, e important să am și o pătură moale pentru a completa simțurile încălzite de cafea. 
***Articol scris pentru SuperBlog2019
05. Ador călătoriile low-cost - Oct 8, 2019 12:04:00 PM
Pentru mine, călătoriile low-cost sunt extraordinare. Nu am mari pretenții de confort, nu am nevoie de bagaje voluminoase, vreau doar să călătoresc. De aceea, cred că aceste opțiuni îți oferă libertatea de a alege destinații noi, variate, pe care altfel nu ți le-ai permite. Știu că există și inconveniente uneori, cum ar fi schimbarea regulilor privind dimensiunile bagajelor acceptate și taxele aferente. Trebuie să plătești locul, să plătești pentru spațiu suplimentar la picioare și așa mai departe. 
Pentru mine, nu reprezintă un dezavantaj, deoarece nu am foarte multe nevoi de acest gen și îmi place să călătoresc cât mai lejer, cu cât mai puține bagaje și doar cu strictul necesar. 

Prima dată, am zburat în 2014 cu Blue Air, apoi numai cu Wizz Air. Îmi place să mă documentez foarte bine atunci când fac ceva, inclusiv când călătoresc și nu am fost niciodată surprinsă de schimbarea regulilor. Întotdeauna am verificat site-ul, pagina de Facebook, forumurile atunci când am călătorit. Chiar și când călătoresc prietenii sau membrii familiei, îmi place să mă documentez și să le comunic regulile pe care trebuie să le respecte.
Am văzut multe persoane în aeroporturi, care cară bagaje mult mai mari decât cele permise și au trebuit să plătească taxe mari pentru nerespectarea regulilor, persoane care aruncă lichide sau alimente din bagaj pentru că nu au voie cu ele și așa mai departe.
Pe mine, toate acestea nu mă deranjează deoarece regulile sunt făcute pentru a fi respectate. Uneori, biletele sunt și la 30 de lei, deci mi se pare normal să câștige și ei și din alte servicii. Confortul se plătește. 
Sunt atât de strictă cu regulile, încât întotdeauna îmi cântăresc bagajul și îl măsor cu rigla, după ce este deja plin, ca să fiu sigură că nu depășește nicio latură. De câțiva ani, folosesc un set de trolere ieftine pentru mine și prietenul meu atunci când călătorim cu Wizz Air. 
Pentru când vreau să mă simt și mai confortabil și mai sportiv, aleg opțiunea unui rucsac respectând aceleași dimensiuni 55x40x20. 
Îmi aduc și acum aminte când am fost prima oară la Paris pentru un city break de 3 zile. Un astfel de rucsac a fost mai mult decât suficient. Oricum eram cam toată ziua prin oraș, străbătându-l la pas, deci nu aveam timp de schimbat haine, încălțăminte, etc.
Iar un troler cu dimensiunile acceptate de Wizz Air pentru bagajul de mână mi-a fost suficient pentru o vacanță de 2 luni în Italia. 
Oamenii sunt diferiți, au nevoie diferite, dar low-costul este un standard minimal. Dacă îl accepți, te conformezi regulilor și ești minimalist, ai numai de câștigat: călătorii la prețuri mici, în condiții decente. Pentru orice alte servicii, trebuie să plătești, ceea ce este normal. Nu îmi plac oamenii care nu plătesc locul dorit (sau pentru a sta lângă persoana cu care călătoresc) și apoi se roagă de cei care au plătit să îi lase să stea unde vor. Nu îmi plac cei care își îndeasă bagajele de mână și nu lasă loc și celorlalți călători pentru bagaje. 
Doar spun că nu e plăcut. Nu mă deranjează nici asta atât de mult încât să nu mai călătoresc low-cost. Tot ceea ce doresc este să ajung în siguranță. 
***Articol scris pentru SuperBlog 2019. 
06. Eu și Richard Branson intr-o Honda Civic Type R - Oct 8, 2019 10:41:00 AM
Am mulți prieteni care recomandă Honda Civic pentru fiabilitatea ei și dacă vrei, poți găsi o Honda Civic de vânzare la un preț imbatabil, comparativ cu ceea ce oferă în termeni de funcționalitate, design, accesorii si servicii post-vânzare. Dintre toate modelele Honda, noua Honda Civic Type R îți taie răsuflarea, în sensul bun, desigur. 
Oferta Honda este foarte atractivă și noul model Type R îmi face cu ochiul și mă face să visez. La ce? La Richard Branson, desigur. 

Proba 2 din competiția SuperBlog 2019 ne provoacă la un exercițiu de imaginație: să pilotăm Honda Civic Type R în circuitul de la Nurburgring pentru a doborî recordul de viteză. Aș putea face asta, de ce nu? Dar, pentru că am nevoie de un copilot și aș putea să aleg pe oricine, acesta ar trebui să fie Richard Branson, care cred că s-ar simți onorat să se afle într-o Honda. E suficient să îi arunci o privire cu coada ochiului și inima îți bate din ce în ce mai tare, ca și cum ai fi la prima întâlnire cu persoana iubită. E dragoste la prima vedere! 

La cei 320 cai putere, mașinuța atinge viteze de 272 km/oră. La viteza asta, ai nevoia de zenul lui Branson lângă tine să accepți că poți depăși recordul de viteză la circuit. O mașină bună are nevoie de un șofer la fel de bun, motivat și încrezător în forțele sale. Mașina te simte, așa cum și tu o simți pe ea din spatele volanului cu accente sportive. 

Interiorul mașinii are un design sportiv, futurist, care te face să te simți elegant și confortabil în același timp. 

Mi-l și imaginez pe Branson cum mă motivează pentru atingerea obiectivului de depășire a recordului de viteză. Nu e foarte greu când noua Honda Civic Type R atinge 100 km în 5,8 secunde. La viteze mari, ai nevoie de o siguranță sporită, iar Honda oferă o multitudine de tehnologii, precum sistemul de recunoaștere a semnelor de circulație, cel de avertizare împotriva coliziunilor frontale sau cel pentru menținerea benzii de circulație. 
În timp ce îi explicam copilotului meu toate acestea, încercând să îl fac să se simtă cât mai confortabil și sigur, nu am realizat că am ajuns cu mult înaintea celorlalte mașini, depășind recordul de viteză. Branson arăta puțin obosit, uimit și el de talentul meu de pilot de circuit. Sau poate era adrenalina de vină. În orice caz, era foarte fericit că mașina a depășit orice așteptări și am ajuns în siguranță. 
Am coborât amândoi și am văzut din nou exteriorul mașinii, la fel de elegant precum interior. Aripa din fibră de carbon îi da un aer futurist, asigurând totodată și o dinamică mai bună a mașinii în mers. O mașină sportivă pentru iubitorii de viteză, dar, în același timp, și o mașină sigură, în care te simți confortabil. Schimbătorul elegant, din aluminiu, sistemul de navigație și ecranul de 7 inchi adaugă funcționalitate și stil mașinii. La aerodinamica mașinii, contribuie și prizele de aer din față și difuzorul spate. 
Branson încerca să mă psihoanalizeze și să mă facă să ânțeleg care au fost factorii care au dus la atingerea obiectivului de depășire a recordului de viteză în cadrul circuitului. La care, mirată, i-am arătat mașina: Doar vezi ce am condus, nu? Desigur, și pilotul și copilotul au un rol important, dar fără perechea mașină la superlativ-pilot și copilot extraordinari, nu poți atinge succesul. 
În concluzie, nu îmi este greu să îmi imaginez o Honda Civic Type R câștigând circuitul, deoarece modelul are în spate multe funcționalități care contribuie la asigurarea unei viteze sporite în condiții de siguranță, totul în timp ce șoferul și pasagerii stau confortabil, bucurându-se de experiență. 
Când urci într-o Honda Civic Type R, toate mașinile par desuete. Așa e și cu alegerea copilotului în acest exercițiu imaginar. Când îl citești pe Branson, e greu să îți imaginezi un alt copilot care să te ajute mental și fizic pe parcursul acestei aventuri. 

07. Gustul în modă - Oct 6, 2019 1:11:00 PM
Consider că fiecare trebuie să se îmbrace cum simte, indiferent dacă ceva este la modă sau nu. Eu nu urmăresc știrile în acest domeniu și probabil că nu sunt cea mai în măsură să aprecieze aceste lucruri. Dacă ar fi să menționez o modă care m-a acaparat, aceasta ar fi cea a genților de damă supradimensionate, dar nu din motivul că sunt la modă, ci că, mereu, car lucruri după mine (cărți, documente). 

Cu alte cuvinte, chiar daca gențile supradimensionate nu ar mai fi la modă, eu tot le-aș purta. Nu mă las influențată de modă și nu îmi pasă de tendințe. Așa cum nu îmi plac jeansii de bărbați care sunt conici, în tendințe de altfel. Nu pot spune că am o prejudecată, dar nu îmi place cum le stă, mi se par prea feminini. Asta nu înseamnă că i-aș spune unui bărbat, fie el și prietenul meu, să nu îi ia doar pentru că nu îmi plac mie. E libertatea fiecăruia de a alege modul în care se îmbracă și nu trebuie să lase pe nimeni să îl/o oprească. 

Îmi place stilul simplu, care pune în valoare personalitatea unui individ, nu cel prea extravagant, care pare că maschează personalitatea. De exemplu, stilul de mai sus. Pare la modă, în tendințe, dar nu mi se par deloc atrăgători, ci falși, un pic prea dandy și răsfățați. La polul opus, s-ar afla doi oameni îmbrăcați casual, care nu se tem să își arate adevărata latură, mai brută, în stare nerafinată, ca imaginea de mai jos. 

Țin să precizez că este doar o chestie de gust și, de altfel, așa au luat naștere multe tendințe în modă. Important e să nu îți pierzi identitatea, să nu te pierzi pe tine. Moda ar trebui să sublinieze delicat propria personalitate, fără a epata. 
În concluzie, iubesc tot ceea ce înseamnă casual, simplu și îmi displac obiectele vestimentare extravagante, discordante. Înțeleg că aceste lucruri sunt subiective și fiecare persoană trebuie încurajată să aleagă stilul care îi place și cu care se simte confortabil, indiferent de opinia vreunui critic de modă sau a altei persoane. 
***Articol scris pentru SuperBlog2019
08. Echilibru interior-exterior cu Bipha Ayurveda - Sep 17, 2019 9:43:00 AM
Cand cadourile par sa semene toate, poti alege un cadou altfel, prin care sa indemni persoana care il primeste la meditatie, reflectie, pace si cautarea echilibrului. Un astfel de cadou gasesti la Bipha Ayurveda - Pranah. Pachetul contine 6 produse care te rasfata: sampon, balsam, gel de dus, ulei de baie, sapun si lapte de corp. 
Uleiurile esentiale din produse hidrateaza si te binedispun, relaxandu-te. Aromele de portocala, lavanda, cocos, migdale te ajuta sa traiesti o adevarata simfonie a aromelor. Pana si ambalajul este foarte dragut si colorat, ceea ce il face potrivit pentru un cadou mai select si diferit. 
09. Zen cu produse de calitate - Sep 13, 2019 12:29:00 PM
Intr-o lume dinamica si agitata, incercam sa ne rasfatam pentru a ne simti mai bine. De cand am devenit vegana in 2017, am descoperit proprietatile nebanuite ale turmericului, pe care il folosesc in foarte multe feluri de mancare. 
Recent, am aflat ca turmericul este folosit si ca ingredient cheie in produse cosmetice ca unt de corp, sapun si ulei de masaj. Le poti gasi pe toate in pachetul cadou (pentru un rasfat personal sau pentru cineva drag) Ujjwala Turmeric Skin Radiance Essentials.


10. Rayuela: Windows 10 Pro la doar 22 lei - Sep 13, 2019 12:20:00 PM
Rayuela: Windows 10 Pro la doar 22 lei: Windows 10 Pro, Retail, pe perioada nedeterminata la doar 22 lei. Gasesti aceasta oferta , cu reducere de 97%. In aceste conditii, cred ca ...
11. Alien Tower: Movie Idea #3: LIFEFORCE 2 - Sep 9, 2019 3:56:00 PM
Alien Tower: Movie Idea #3: LIFEFORCE 2: Lifeforce is, in my opinion, one of the most underrated science-fiction movies to come out of at least the 1980s. Based on a book by Brit...
12. Alien Tower: Video Games Featuring Black Protagonists (Part 4) - Sep 4, 2019 7:22:00 AM
Alien Tower: Video Games Featuring Black Protagonists (Part 4): Here is in fact the list of games I missed in the first three articles. Some are unknown indie games that were hard to notice at first,...
13. SuperBlog2019 - Sep 2, 2019 5:18:00 AM
Iata ca a venit si toamna si, prin urmare, si competitia de scriere creativa SuperBlog. Sper sa pot fi finalista si acum, ar fi a 8-a participare consecutiva. Recunosc ca timpul nu e favorabil, dar imi place sa lucrez cu deadline-uri. Anul 2019 mi-a adus si bucuria primei mele carti non-fiction (Scrisori pentru studentii mei). Am incercat sa creez un echilibru intre ONG-ul pe care il reprezint, carti, cercetare, activitate didactica si blog. Recunosc ca nu am mai scris de ceva timp pe blog, asa ca SB e un moment foarte bun. 
Wish me luck! :) 
14. Alien Tower: 5 awesome new TV series worth giving a chance (Feb... - Sep 1, 2019 3:39:00 PM
Alien Tower: 5 awesome new TV series worth giving a chance (Feb...: I like to seal the day with a good TV show in the evening. It's my relaxing way of escaping from mundane to exciting and fascinating ...
15. Alien Tower: Movie Idea #3: LIFEFORCE 2 - Aug 28, 2019 8:47:00 AM
Alien Tower: Movie Idea #3: LIFEFORCE 2: Lifeforce is, in my opinion, one of the most underrated science-fiction movies to come out of at least the 1980s. Based on a book by Brit...
16. Asociatia Building Hopes: Proiectul HOPES in ochii profei :) - Aug 24, 2019 7:41:00 AM
Asociatia Building Hopes: Proiectul HOPES in ochii profei :): Eu sunt Profa, pt ca asa imi spun, cu tandrete, fetele mele, Anca si Alexa, cu care am pus bazele ONG-ului Asociatia Building Hopes. Pe 14 ...
17. Kitul de vara de la Sensiblu - Aug 20, 2019 2:48:00 PM
Am primit un kit de vara de la Buzzstore si Sensiblu: sprayul antitantari de la Dr. Hart, roll-onul organic de la Dr. Organic, crema solara de la L'Erbolario si samponul uscat de la Batiste.


Sprayul antitantari a fost foarte bun in timpul plimbarilor prin parc da si seara prin oras. Eficient, cu timp de actiune mare.


Ador mirosul de rodie si faptul ca nu are aluminiu si parabeni. Persista.


Bun intre doua spalari sau cand conditiile nu permit sa te speli pe cap.


Cu un factor destul de mare, e foarte bun pt persoane cu ten deschis ca mine.

Produsele se pot gasi in farmaciile Sensiblu si au parte si de reduceri. Batiste l-am vazut la 50%.
18. Scrisori pentru studentii mei, cartea anuntata la Spring SuperBlog 2018 - Aug 14, 2019 8:28:00 AM
Pe 30 iulie 2019, a aparut volumul Scrisori pentru studentii mei. Este un volum auto-biografic la care am lucrat cam 1-2 ani, cu intreruperi ale vietii. Se adreseaza studentilor, dar si celor care vor sa descopere ce este in mintea unui prof. :) 
Mi-a trebuit curaj sa il public, deoarece sunt franturi din mine, din copilaria si tineretea mea, din problemele mele ca tanar si apoi adult. 
Cartea este publicata in regim self-publishing, digital pentru a fi mai aproape de natura. Cine vrea sa o citeasca o poate citi pe telefon, tableta, calculator sau e-book reader. Nu e nevoie sa distrugem copaceii. 
Cartea poate fi cumparata de pe Google Play, Apple Books, Scribd, Kobo si alte magazine online. Link cu magazinele: https://books2read.com/u/3kpGvW


Multumesc celor care mi-au oferit un feed-back despre carte. Daca o cititi, nu uitati sa lasati o recenzie pe magazinul online de unde ati luat-o, dar si pe Goodreads - reteaua sociala pentru iubitorii de carti. 
Pe Google Play, puteti citi 20% gratuit daca nu aveti chef sa cititi toata cartea. Sper sa fie utila cuiva, undeva.19. Free card, no fees and a gift - Aug 9, 2019 9:11:00 AM
You can have a Revolut card with no fees but also freely at home and with a 10 euro gift. If you do not like it, you can give up to it after that. I already use it since December 2018 and it is great especially when travelling abroad because the exchange is very low and no fees. You also receive a virtual card to use it for online payments. 
If you want the free Revolut card with the 10-euro gift, use my referral link. We will both receive the gift, so thank you in advance. 
If you have questions, please address them in the comments or on my Facebook page. 


20. Fa-ti un card Revolut si primesti 50 lei - Aug 7, 2019 3:28:00 PM
Revolut este un card fara comisioane, care ofera cel mai bun curs de schimb valutar in aproape orice moneda, cursul finid chiar sub nivelul BNR. Il folosesc de vreo 8 luni si cel mai util imi este cand calatoresc in tari UE si non UE pentru ca pot plati cu el sau pot scoate euro sau alta moneda la cel mai mic curs. Nu exista comisioane, ai un card fizic, pe care il primesti gratuit in 7-10 zile si un card virtual foarte util pentru platile online. 
Daca folosesti linkul meu de referral, poti sa il comanzi gratuit si sa primesti in cont si 50 lei. 
La inscriere, trebuie sa dovedesti ca esti tu, deci va trebui sa le trimiti o poza a cartii de idetitate, o poza cu tine si sa incarci contul cu 50 lei, ca sa dovedesti ca ai bani. Acestia vor putea fi folositi imediar dupa creare la plati online sau fizic, atunci cand va veni cardul. 
In plus, vei primi si cei 50 lei cadou la prima plata cu cardul. Despre card, mai poti citi pe blog aici. 


21. Rucsacul unisex - egalitate de gen - Aug 1, 2019 7:43:00 AM
Ai vazut cat de greu este sa ai cu tine, ca femeie, un rucsac greu si sa fie ciudat pentru partener sa se ofere sa il care pentru ca e prea roz, prea rosu, prea lucios? Alesa are solutia: rucsacul unisex. 
Este foarte solid, poate fi purtat cu incredere pe spate, are multe catarame si 3 buzunare laterale pentru lucrurile pe care tu si partenerul le vreti la indemana. Are si maner de mana si protectie la umar. Perfect pentru plimbari mai lungi. 
22. Casual dar si office - Aug 1, 2019 7:30:00 AM
Desi va povesteam intr-un articol anterior ca imi plac rucsacurile, uneori, ai nevoie sa iei cu tine o geanta office. Pentru ca am nevoie de cat mai mult spatiu pentru carti, documente, etc (ca profesor), ador gentile office mari, chiar supradimensionate. 
Tot Alesa mi-a venit in ajutor cu geanta de mai sus. Intr-o culoare neutra si sobra, geanta este mare, incapatoare si perfecta pentru o zi mai serioasa la birou. Acum depinde si de personalitatea fiecaruia, inclusiv de tipul locul de munca sau cerintele acestuia. 
Formele drepte si fermoarul lateral sunt un mare ajutor pentru documentele si cartile care trebuie sa stea cat mai drepte, dar si pentru spatiul destinat telefonului. 
23. Rucsac incapator si de calitate de la Alesa - Aug 1, 2019 7:22:00 AM
Deoarece mereu car cu mine tot felul de lucruri, carti, documente, dar, in acelasi timp, ma imbrac sport si casual, prefer sa imi cumpar un rucsac. Acest trebuie sa fie incapator, de calitate, intr-o culoare neutra sau rosie, cu fermoare si, daca se poate, si autohton.
Cam multe pretentii stiu. Dar, am gasit toate acestea in magazinul Alesa. 
Imi place ca este practic si incapator, iar buzunarul cu fermoar din fata este salvarea mea. Pentru ca sunt un pic imprastiata, telefonul trebuie sa fie la indemana. Asa ca, acest locsor, este tocmai potrivit. 
Albul este potrivit unei tinute relaxate de vara si nu numai. Abia astept sa il iau la plimbare prin parc. Oare cate kilograme pot incapea in el? :) Ador sa iau carti, kindle-ul si alte chestii de tocilar :)
24. Windows 10 Pro la doar 22 lei - Jul 24, 2019 3:04:00 PM
Windows 10 Pro, Retail, pe perioada nedeterminata la doar 22 lei. Gasesti aceasta oferta, cu reducere de 97%. In aceste conditii, cred ca nimeni nu mai are motive sa pirateze sistemul de operare. Am cumparat aceasta licenta, care iti vine in factura dupa ce faci plata. In maxim o ora, gasesti in contul tau factura si cheia de activare, care este legata la contul tau Microsoft. 


25. Cum aleg hrana pentru cel mai bun prieten al omului? - May 29, 2019 4:27:00 PM
Cu totii avem un animalut in preajma, daca nu acasa, la parinti, bunici. La parintii mei, am o catelusa tare simpatica. Si mereu ma gandesc ce ar mai manca ea? I-am luat de cateva ori niste biscuitei, dar nu i-au placut. Pe https://pentruanimale.ro/, gasesti o multitudine de optiuni alimentare pentru animalutul tau. 
Cred ca e important sa si incerci mai multe lucruri pentru ca si un catel e ca un om, uneori nu ii plac unele lucruri, alteori ii plac, alteori trebuie sa ii formezi gustul. 
Ma orientez dupa preferintele animalutului, dupa ingrediente, pret dar si recenzii ale altor iubitori de animale.