Despre mine

Soare Mariana

Marturii personalizate pt oameni deosebiti si evenimente unice Cauti un cadou deosebit si unic? Visezi la o petrecere plina de flori speciale? Te cas...

Blogs Home » Life » Culinar » Minunatii Culinare

Minunatii Culinare

Blogul contine retete culinare 



Articole Blog

01. Savarine. - Oct 13, 2019 9:34:00 AM

400gr. faina6 oua10 gr. grojdie uscata100 ml. ulei50 ml. apa caldutaun praf de sare1 lingura esenta vanilie60 gr. zahar
Sirop:1,5 L apa600 gr. zaharrom sau esenta de rom dupa gustLa aluat se cerne faina intr-un bol , se adauga ouale la temp. camerei, drojdia, zaharul , sarea si incepem sa mixam la viteza mica adaigand apa treptat, omogenizam bine toate ingr. apoi lasam aluatul la dospit intr-un loc caldut , timp de 45 min. Dupa ce aluatul este dospit, se pune cu lingura in formele de savarine tapetate, se pune aluat sa treaca de jumatatea formei si se mai lasa in forme la doapit 15 min. apoi se coc la 180 grade pana se rumenesc , sau faceti testul cu scobitoarea. La sirop se caramelizeaza jumatate din zahar pana devine brun, apoi se adauga apa si restul de zahar, se fierbe siropul 5 min. apoi se ia de pe foc si se adauga esenta de rom. Se scufunda fiecare savarina in sirop , (atentie , nu trebuie sa fie fierbinte) apoi se lasa la racit si se orneaza cu frisca..
Sursa reteta si foto Curt Ioana


02. Poale-n brâu - Oct 13, 2019 9:27:00 AM
Pentru aluat:250 gr făină 1 ou coajă de lămâie1/2 pahar lapte3/4 pahar zahăr 6 linguri de ulei15 gr drojdie un praf de sarePentru umplutură:250 gr brânză de vaci 3 linguri zahăr pudră un plic de zahăr vanilat2 ouă coajă de lămâieMod de preparare aluatÎntr-un bol trebuie să amestecați, pentru început, o lingură de zahăr cu drojdie și 3 lingurițe de lapte cald, peste care presărați puțină făină. Maiaua pbținută se lasă la loc cald preț de 15 minute. Separați albusul de gălbenuș și bateți-l spumă tare, cu un praf de sare. Cerneți făînă, faceți o gropita în mijlocul ei și puneți maiaua, gălbenușul bătut, laptele, coajă de lămâie și la urmă albusul spumă. Amestecați totul bine până faceți un aluat pe care-l lăsați la crescut, in loc cald, aproape o oră. Mod de preparare umpluturăToate ingredientele pentru umplutără se pun într-un bol încăpător și se amestecă cu o lingură cât mai bine.Mod de împachetareDacă doriți să faceți forma tradițională de poale în brâu, trebuie să întindeți o bucata din aluat cu grosimea de 2-3 cm. În funcție de cât de mari preferați plăcintele cu brânză dulce, tăiați aluatul în bucăți pătrate. Pătratul se umple cu o lingură rasă de umplutură, iar colturile opuse ale pătratului se strând pentru a obține un plic. Ungeți plăcintele cu brânză apoi cu gălbenuș de ou amestecat cu vreo 3-4 linguri de lapte și le introduceți în cuptor pentru 30-35 minute. 
03. Blondie cu ciocolată albă - Apr 22, 2019 7:38:00 PM

Ingrediente
Pentru aluat:100 gciocolată albă175 gunt sau margarină moale250 gzahăr1 prafsare3ouă200 gfăină2 lingurițe rasePraf de copt Dr. Oetker50 gfulgi de migdaleMod de preparare1Pregătire: Se jumătate din tava de copt. Ciocolata se topește pe baie de vapori. Cuptorul se preîncălzește.Cuptor electric: 180°CCuptor cu aer cald: 160°C2Aluat: Untul sau margarina se pun într-un vas de mixare și se spumează folosind mixerul (paletele de batere). Amestecând continuu, se adaugă treptat zahărul și sarea până ce se obține o masă omogenă, legată. Se încorporează ciocolata topită (se pune deoparte o lingură de ciocolată) apoi unul câte unul, ouăle, fiecare ou la circa ½ minute, amestecând cu mixerul la viteză mare. Făină se cerne printr-o sită împreună cu praful de copt apoi se încorporează în compoziție în două porții, amestecând cu mixerul la viteză medie. Se încorporează și migdalele, punând deoparte o lingură cu vârf. Aluatul se întinde în jumătatea unsă de tavă și se nivelează. Peste aluat se pune o folie de aluminiu pliată, apoi se coace.Durată de coacere: aproximativ 30 Min.Prăjitura se lasă în forma de copt, pe un grătar de bucătărie, să se răcească.3Decorare: Migdalele se coc într-o tigaie teflonată până ce capătă o culoare brun-aurie, apoi se lasă să se răcească. Ciocolata pusă deoparte se introduce într-o pungă care se taie la un colț și din poș-ul astfel confecționat ciocolata se întinde decorativ peste prăjitură. Se presară imediat (înainte ca ciocolata să se întărească) și migdalele. Prăjitura se taie în bucăți, după dorință în formă de pătrate sau de romburi.
04. Ruladă ecler - Apr 6, 2019 7:01:00 PM

Ingrediente pentru cremă:400 ml lapte
2 ouă
80 g zahăr
10 g zahăr vanilat
35 g amidon
40 g unt
Ingrediente pentru aluat:2 ouă
100 g apă
50 g unt
1 g sare
3 g zahăr
70 g făină
Mod de preparare:
1. Cu ajutorul unui mixer, batem ouăle. Adăugăm zahărul, amidonul și amestecăm bine.2. Punem laptele la fiert, pe urmă îl turnăm peste compoziția de ouă. Amestecăm bine până la omogenizare.3. Punem compoziția pe foc mic și amestecăm până când obținem o cremă densă și omogenă. La final adăugăm untul și amestecăm.4. Pentru aluat, turnăm apa într-un bol. Adăugăm sarea, zahărul, untul, amestecăm bine și punem compoziția la fiert, pe foc mic. Treptat adăugăm făina și amestecăm până când obținem un aluat fin și lucios.5. Turnăm aluatul într-un bol. Adăugăm 2 ouă și amestecăm.6. Turnăm aluatul pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și coacem la temperatura de 190 de grade, timp de 15 minute.7. După acest interval de timp, scoatem tava din cuptor, tapetăm blatul cu cremă și formăm rulada, pe care o punem la frigider 2 ore.

05. Crema de albusuri - Mar 6, 2019 10:20:00 PM

Ingrediente:2 albușuri120 gr de zahăr (sau zahăr pudră)vanilieMetoda de preparare:1. Gătim pe baie de aburi. Mixerul și bolul în care vor fi bătute albușurile trebuie să fie bine degresate și uscate. Fundul bolului nu trebuie să atingă apa! Luați un vas mai mare, în timp ce se bat, albușurile cresc foarte mult în volum.2. Albușurile și zahărul sunt puse într-un bol, pe baie de aburi (apa trebuie să fiarbă ușor) și începeți să amestecați la viteză minimă cu un mixer.4. Spre sfâșit, adăugați câteva picături de suc de lămâie și bateți timp de încă câteva minute.5. Compoziția este foarte densă și omogenă.6. Crema este gata, își păstrează perfect forma și este potrivită pentru decorarea prăjiturilor!
06. Jambalaya cu fructe de mare - Jan 27, 2019 2:04:00 AM

Ingrediente (4 porții)
1-2 linguri ulei de măsline extra virgin1 ceapă2 tije de țelină1 ardei gras, roșu sau verde, curățat de semințe2 căței de usturoi0.5 linguriță ghimbir măcinat0.5 linguriță piper de Cayenne1 linguriță boia dulce340 g orez900 ml supă de legume1 cutie roșii tocate, circa 225 g3 linguri pătrunjel verde tocat100 g creveți mai mari, decorticați, cruzi200 g file de somon, fără pielesos Tabascosarepiper
Se încinge uleiul într-o cratiță mare, la foc moderat. Se adaugă ceapa tocată și se călește, amestecând, circa 3 minute. Se adaugă țelina tăiată rondele, ardeiul gras tăiat fâșiuțe, usturoiul zdrobit, ghimbirul măcinat, piperul de Cayenne, boiaua și orezul și se călesc, amestecând, timp de 2 minute. Se toarnă supa de legume în cratiță și se amestecă bine, apoi se micșorează flacăra astfel ca lichidul să fiarbă încet. Se acoperă cratița și se fierbe 15 minute. Se adaugă roșiile tocate, cu suc cu tot, și 2 linguri de pătrunjel tocat, se amestecă și apoi se adaugă creveții și somonul tăiat bucățele. Se acoperă din nou și se fierbe încet 3–4 minute, până când fructele de mare sunt făcute iar orezul a absorbit cea mai mare parte a lichidului și s-a făcut fraged. Opțional, se adaugă câteva picături de sos Tabasco, apoi se asezonează cu sare și piper, după gust. Se presară cu pătrunjelul rămas și se servește fierbinte.
07. Ciocolata de casa, in doua culori - Jan 22, 2019 2:48:00 AM

Ingrediente:

Stratul cu cacao:

350g zahar tos
100ml apa
100g unt
250g lapte praf
40g cacao
2 fiole esenta rom

Stratul alb:

350g zahar tos
100ml apa
100g unt
250g lapte praf
2 fiole esenta rom
40g nuca de cocos 

In plus: 2 foi de napolitana

Optional: alune, nuci macinate -taiate marunt
Pentru stratul cu cacao: puneti intr-un vas apa si zaharul si fierbeti 5 minute, amestecati din cand in cand. Dupa 5 minute, trageti vasul de pe foc si adaugati untul, si amestecati pana cand acesta se topeste. Adaugati apoi laptele praf amestecat cu cacaoa, si la sfarsit esenta. Turnati aceasta compozitie peste foaia de napolitana si dati la rece timp de 30 de minute.
Pentru stratul alb: puneti intr-un vas apa si zaharul si lasati la fiert 5 minute, amestecand din cand in cand. Dupa ce a fiert 5 minute, trageti vasul de pe foc si adaugati untul, amestecati pana ce acesta se topeste. Adaugati apoi laptele praf amestecat cu nuca de cocos, iar la sfarsit adaugati esenta. Turnati peste stratul cu cacao, punem foaia de napolitana si dam la rece. Puneti deasupra o greutate, sa se preseze bine crema si napolitana.Daca folositi si nuci, alune, atunci trebuie sa le tocati si sa le amestecati in compozitia finala, inainte de a le turna peste foaia de napolitana.
08. Prajitura cu foi de cacao si crema cu gris - Jan 21, 2019 2:23:00 PM

Ingrediente
pt foi: 1 ou
10 linguri lapte
10 linguri ulei
10 linguri zahar
2 linguri cacao neagra
1 praf sare
1 lingurita rasa amoniac 
aprox 500 gr faina
pt crema
600 ml lapte dulce
3 galbenusuri
5 linguri zahar brut
2 portocale
3 linguri gris
150 gr unt
Glazura 200g ciocolata neagra, 5o ml lapte, 100 gr unt/ 
50g ciocolata alba
Lasam ingredientele la temperatura camerei.Pregatim aluatul pentru foi.Intr-un castron, punem amoniacul si adaugam laptele dulce. Amestecam, adaugam zaharul, oul si un praf de sare. Amestecam pana se topeste zaharul, adaugam uleiul. Cacaoa o amestecam cu faina. Peste ingredientele umede adaugam faina si amestecam pana obtinem un aluat moale, nelipicios. Daca e cazul,mai adaugati un pic de faina, desi tinut la frigider aluatul capata consistenta ideala.Dupa ce am terminat de facut aluatul, ambalam in folie alimentara si il tinem 1 ora la frigider.Dupa ce a stat la frigider, scoatem aluatul, il impartim in 3 portii egale, din care intindem 3 foi dreptunghiulare si le coacem pe fundul tavii.Intepam fiecare foaie cu o furculita, inainte de a o baga la copt.Lasam foile la racit dupa ce s-au copt.Intr-un castron, mixam cele 3 galbenusuri cu zaharul si cateva linguri de lapte. Adaugam restul de lapte si punem pe foc la fiert. Adaugam cele 3 linguri de gris si lasam sa fiarba pana capata consistenta crema. Intre timp, spalam bine portocalele. Radem coaja si stoarcem sucul. Luam de pe foc crema si adaugam sucul si coaja de portocale(optional). Lasam la racit.Untul moale il mixam adaugam treptat din crema de gris pana o incorporam pe toata.Alternam foile cu crema. Asezam o hartie de copt peste prajitura, punem o greutate peste ea si o dam la rece. Trebuie lasata cel putin o zi la fragezit.Dimensioni tava 30/20 dar pentru tava de aragaz dublati portia si crema.
09. Gogosi delicioase - Jan 20, 2019 7:56:00 PM

Ingrediente:
500 ml lapte,800 g faina,2 oua,200 g zahar,100 g unt topit,25 g drojdie uscata,1 lingurita coaja rasa de portocala si lamaie,1 lingurita esenta vanilie,1 praf de sare,ulei pentru prajit,zahar pudra pentru decor.
Mod de preparare!
Intr-o craticioara se pune la fiert laptele impreuna cu zaharul pana cand se topeste zaharul. Nu trebuie sa fiarba ci doar sa fie caldut. Laptele se pune peste drojdia sfaramitata. La aceasta compozitie se adauga si 2 linguri de faina se amesteca totul si se lasa deoparte pentru 10 minute pentru ca drojdia sa fie activata ... la dospit!Se pune restul de faina intr-un castron suficient de mare, se face o adancitura in mijlocul stratului de faina unde se adauga cele 2 oua care in prealabil au fost batute - amestecate, vanilia, 1 praf de sare, coaja rasa de la citrice pentru ca gofosile sa iasa aromate. Dupa ce drojdia s-a dospit se adauga si aceasta la compozitia noastra dar putin cate putin in timp ce framantam aluatul. Dupa ce laptele impreuna cu drojdia au fost incorporate adaugam si untul topit in timp ce continuam sa framantam pana ce obtinem un aluat elastic si moale. Daca aluatul se lipeste de maini mai putem adauga un pic de faina iar daca este prea dur mai putem adauga putin mai mult unt topit. Dupa framantare se pune aluatul intr-un aston curat uns cu putin ulei si se lasa la caldura sa creasca timp de o ora, timp in care acesta isi va dubla volumul. Dupa ce a crescut aluatul se imparte in doua si se intinde pe rand fiecare foaie care trebuie sa aiba 1 cm grosime.  Cu o cana care a fost asezata cu gura in faina, se decupeaza gogosile care apoi se prajesc in mult ulei incins ..... sau la cuptor .... daca nu sunt suficient de dulci se pot umple cu ajutorul unui pos cu diverse umpluturi dulci ..... crema, dulceata  ... etc
10. Prăjitura cu foi de napolitană - Oct 24, 2018 9:18:00 AM



Ingrediente pentru crema de caramel:350 grame zahăr4 gălbenusuri200 grame unt250 grame nucă măcinatăo fiolă esentă de romIngrediente pentru crema de vanilie:500 ml lapte3 gălbenușuri125 g zahăr50 g untun vârf de sarecoaja rasă de lămaieesența de vanilieun plic budincă de vanilieAlte ingrediente necesare: 3 foi de napolitanăCum se prepară?Prepararea cremei de vanilie. Se freacă gălbenusurile cu zahărul, peste ele se adaugă laptele, praful de budincă, esenta de vanilie si coaja de lămaie. Compozitia obtinută se omogenizează bine și se dă la fiert la foc mic, amestecand continuu să nu se facă cocoloase. Crema trebuie să aibe o consistentă asemănătoare unei budinci bine inchegate.Se lasă crema la răcit si cand este rece se adaugă untul tăiat cubulete, apoi se mixează circa 2-3 minute pană se obtine o cremă fină.Prepararea cremei de caramel. Gălbenusurile se freacă cu 150g zahăr. Intr-o cratită se caramelizeaza restul de 200 g zahăr pană este complet topit si ajunge la culoarea caramelului.Peste zahărul caramelizat se adaugă nuca măcinată si in timp ce se amestecă, se mai lasă la fiert circa 2-3 minute. Peste crema se adugă untul tăiat cubulete si se amestecă pană se omogenizează bine, apoi se adaugă putin cate putin gălbenusurile frecate cu zahărul.Se lasă la fiert circa 5-6 minute atat cat compozitia clocoteste de cateva ori, apoi se ia de pe foc si se adaugă esenta de vanilie. La această cremă este foarte important ca la toate operatiunile să se amestece in continuu in compozitie, să nu se lipească sau să se ardă. Se lasă să se răcorească crema putin, si apoi se intinde peste foi cat este incă caldă.Asamblarea prăjituriiPe un platou drept se aseaza prima foaie de napolitană si se unge uniform cu jumătate din cantitatea cremei de vanilie.Separat a doua foaie se unge cu jumătate din crema de caramel si apoi se pune foaia unsă cu crema de caramel peste foaia unsă cu crema de vanilie. Se presează usor cu varful degetelor. Peste a doua foaie se intinde restul cremei de vanilie, peste crema de vanilie restul cremei de caramel si apoi se adaugă ultima foaie de napolitană.Prăjitura se lasă să se intărească cateva ore sau o noapte, apoi o tăiem in portii mici cu un cutit bine ascutit si o putem servi la ceai sau cafea.Vă dorim poftă bună si spor la gătit!
11. Cremşnit - Sep 26, 2018 9:28:00 PM

1 pachet foi cremşnit (cremeş), 250 ml frişcă lichidă. Pentru crema: 500 ml lapte, 4 ouă, 4 linguri făină, 10 linguri zahăr, 1 plic zahăr vanilat. Pentru servit: 150 g zahăr pudrăPREPARARE: Făină cu 100 ml lapte se amestecă şi se lasă deoparte. Restul laptelui împreună cu ouăle, zahărul şi zahărul vanilat se pun pe foc amestecând continuu. Când fierbe, se pune compozitia de făină cu lapte şi se continuă fierberea amestecând continuu. Este gata când se obţine o crema groasă. Se lasă să se răcească şi apoi se mixează pentru a obține o crema foarte fină. În tavă de aragaz se aşează o prima foaie, se toarnă crema care se întinde cu o spatulă sau cu un cut it cu lama groasă, apoi se toarnă frişcă bine bătută, se nivelează, se acoperă cu o altă foaie şi se da la rece de pe o zi pe altă. Se taie cu un cutit foarte bine ascutit şi se serveşte presărată cu zahăr pudra din abundență.
12. Sărăţele - Jul 6, 2018 6:16:00 AM


Ingrediente:350 g faina250 g branza de vaca150 g unt cu min. 80% grasime100 g smantana 20%1 ousare, piper, chimen (sau susan), sare grunjoasa1 ou pentru uns + paprica

Mod de preparare:Amestecaţi cu ajutorul unui mixer: branza, untul la temperatura camerei, smantana, oul, 1 lingurita de sare, chimen macinat pentru o aroma deosebita si condimentele pana se omogenizeaza. Adaugaţi treptat faina si dupa ce se formeaza aluatul acesta asezaţi aluatul pe masa de lucru.
Întindeţi alatul pana optineţi o grosime de 4-5 mm pana devine foarte usor de manevrat.

Se taie forme de saratele care apoi se ung cu ou batut, un praf de paprica (boia dulce) si se presara chimen si sare grunjoasa sau susan. 

Saratelele se coc in cuptorul preincins la 180° C timp de 18-20 de minute (treapta medie spre inalta la cuptoarele cu gaz). 
13. Tort cu ananas - Jun 27, 2018 4:51:00 PM
Ingrediente
Pentru aluat 5 ouă 200 g zahăr 200 g făină 1 lingurita praf de copt 40 g migdale tăiate mărunt 5 linguri apă caldă 30 g unt unt şi făină pentru tapetat formaPentru umplutură 500 g ananas din compot 500 g brânză proaspătă 75 g zahăr 3 linguri lapte praf 8 foi gelatină 500 ml smântână pentru frişcă 1 pachet zahăr vanilat 50 g migdale tăiate măruntPentru ornat 1 cireaşă confiată migdale fin tăiate
Mod De Preparare
1. Bate ouăle cu zahărul şi 5 linguri de apă caldă, până se topeşte tot zahărul şi se obţine o cremă de consistenţa smântânii. Se adaugă untul înmuiat, făina cernută cu praful de copt şi migdalele. Amestecă uşor, toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coace la foc potrivit aproximativ 30 de minute. Lasă să se răcească şi se foloseşte a doua zi.
2. Gelatina se lasă la înmuiat, iar ananasul din compot se taie cubuleţe. Păstrează două felii de ananas pentru ornat. Frişca se bate cu zahărul vanilat şi se pune la rece, iar brânza proaspătă se mixează cu zahărul şi laptele praf. Separă o mică parte din brânză şi amestec-o deasupra unui vas cu apă caldă cu gelatina. Se înglobează apoi în toată crema de brânză şi se adaugă cubuleţele de ananas, migdalele şi jumătate din frişcă.
3.Taie blatul transversal în două foi, care se însiropează cu siropul din compot şi se umplu cu crema de brânză. Se păstrează 1/3 din frişcă pentru ornat, iar cu restul se îmbracă tortul.
Ornează apoi cu migdale, frişcă, ananas şi cireaşa confiată.Lasă 2 ore la rece şi după aceea se poate servi.
27 iunie Ziua Internationala a ananasului
14. Aluat "ca puful" - Jun 22, 2018 10:56:00 AM

Vă prezentăm o rețetă de aluat deosebit de moale, pufos și delicios. Pe lângă faptul că acesta se prepară foarte simplu și rapid, este numai bun pentru orice prăjituri aveți poftă. Dacă pregătiți o porție dublă de aluat, aveți șansa să pregătiți pentru cei dragi atât felul principal (pizza sau pateuri cu carne), cât și desertul (chifle sau pateuri cu umplutură dulce).

INGREDIENTE- 1 pahar de chefir- 0.5 pahar de ulei vegetal- 1 pachețel de drojdie uscată (11 g)- 1 linguriță de sare- 1 lingură de zahăr- 3 pahare de făină- 1 ouAmestecați chefirul cu uleiul într-o cratiță. Puneți cratița pe foc și încălziți puțin amestecul. La dorință, amestecul poate fi încălzit și în cuptorul cu microunde. Amestecați făina cernută cu sarea, zahărul și drojdia. Treptat, turnați în bolul cu făină chefirul cald și amestecați. Frământați un aluat omogen. Acoperiți aluatul cu un prosop și lăsați-l să crească la un loc cald pentru 30 de minute. În acest timp, puteți pregăti umplutura. Tapetați o tavă de copt cu hârtie. Formați pateurile și aranjați-le pa tavă, cu marginea lipită orientată în sus. Lăsați-le la temperatura camerei pentru 10 minute. Ungeți pateurile cu ou bătut și coaceți-le în cuptorul bine preîncălzit până la temperatura de 180-200°C , până se rumenesc. Acest aluat este perfect pentru pizza, pateuri sau chifle (aluatul poate fi completat cu vanilie, zahăr și puțin unt topit). Nu vă indispuneți dacă în 30 de minute aluatul a crescut foarte puțin. Acesta va crește bine în timpul coacerii.
15. Prăjitură cu fructe - Jun 22, 2018 10:15:00 AM

Reteta pentru aluat de tip chec pentru prajituri cu fructe, foarte usor de facut. Pentru a prepara acest aluat, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:6 oua300 g zahar10 linguri de ulei300 ml lapte sau apa minerala(cu apa minerala iese mai pufos)500 g fainajumatate de plic praf de coptzahar vanilat – 2 plicuri.o tava cu dimensiunile 34 x 24Se folosesc aproximativ 900 g capsuni sau alte fructe potrivite(daca se folosesc fructe cu samburi se scot si se lasa sa se scurga).
Cum se prepara?Se separa albusurile de galbenusuri si lse bat spuma tare, pui zaharul, bati din nou pana se intareste si pui – in ordinea urmatoare: galbenusurile, bati pana se omogenizeaza, uleiul, continui batutul, apa minerala sau laptele, zaharul vanilat, faina in care ai pus si praful de copt. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt torni aluatul.Peste aluat pui capsunile sau ciresele care au fost spalate, scurse si taiate in doua. Acoperi aluatul cu fructe (daca doresti) si pui la copt in cuptorul incalzit pt. cca 45 de minute. Daca vrei pudrezi prajitura cand este gata. Daca iti plac prajiturile mai dulci, poti pune 400g zahar. O prajitura buna, ieftina si usor de facut. Spor la treaba si pofta buna!
16. Aluat preparat in 10 minute - Jun 8, 2018 9:15:00 AM
-200 g de unt moale (la temperatura camerei)
-1 gălbenuș
-100 ml de smântână (chefir sau lapte acru)
- 1 praf de sare
- 500 g de făină
MOD DE PREPARARE
Amestecați făina cernută cu untul moale, cu mâinile. Obțineți o masă fărâmicioasă. Adăugați gălbenușul și smântâna. Amestecați. Frământați un aluat neted și nelipicios. dacă e necesar, mai adăugați puțină făină. Redați-i aluatului o formă rotundă și înveliți-l în folie alimentară. Dați-l la frigider.
17. Prăjitură cu firimituri si dulceaţă de afine - May 14, 2018 5:43:00 AM

Ingrediente: Pentru prăjitură200 g unt50 g unt pentru uns tava350 g făină200 g zahăr alb1 pliculeț de praf de copt½ linguriță sare grunjoasă2 ouă2 gălbenușuri1 esență de vanilie100 g smântănă2 linguri zeamă de lămâie1 borcan de dulceață de afine Râureni
Pentru crusta de firimituri450 g făină100 g zahăr alb300 g unt topit2 lingurițe praf de scorțișoară150 g zahăr brun 1 linguriță sare
Cum se prepară:Pentru crusta de firimituri amestecă într-un vas făina, zahărul, scorțișoara și sarea. Toarnă untul topit treptat și amestecă până se formează firimituri de diverse dimensiuni.Untul la temperatura camerei se amestecă pe rând cu zahărul, apoi ouăle, gălbenușurile, esența de vanilie, sarea, zeama de lămâie și smântâna. La sfârșit adaugă treptat făina și frământă aluatul până devine omogen.Unge tava cu unt, pune aluatul într-un stat uniform. Peste el adaugă dulceața de afine Râureni și întinde-o cu o spatulă. Peste stratul de dulceață pune aluatul de firimituri.  Pune prăjitura în cuptorul preîncălzit la 175 de grade și las-o aproximativ 40 minute, până când crusta se rumenește. Scoate prăjitura din cuptor și las-o să se răcească 15 minute. Presară deasupra zahăr pudră.Poftă bună!
18. Ruladă cu mac şi stafide - Apr 3, 2018 2:57:00 PM

Ingrediente pentru 2 ruladePentru aluat:
200g unt sau margarină,600g făină,100g zahăr pudră,2 gălbenuşuri de ou,1 praf sare,30g drojdie proaspătă,200 ml smântână,50 ml lapte,1 ou pentru ungerea aluatului.
Pentru umplutură:
600g mac măcinat,270g zahăr,3 linguri de miere,100g stafide,1 linguriţă scorţişoară măcinată,coaja rasă de la o lămâie,1 fiolă de esenţă de rom,50 ml apă,
Mod de preparare:
pt blatDizolvaţi drojdia proaspătă şi praful de sare în laptele călduţ. Cerneţi făina într-un bol adânc. Adăugaţi untul, zahărul pudră, gălbenuşurile, drojdia dizolvată în lapte si smântâna. Frământaţi bine aluatul. Presăraţi-l cu făină, transferaţi-l într-o pungă şi daţi-l la frigider pentru 2 ore. 
Pregătiţi umplutura!Frecaţi macul cu câteva linguri de zahăr. Într-o crăticioară se pune zahărul rămas, mierea şi apa din care se face un sirop peste care se pune macul frecat cu zahăr, coaja de lămâie, scorţişoara, şi esenţa de rom. Această umplutură se fierbe la foc mic timp de 2 sau 3 minute. După aceea se lasă să se răcească. Se adaugă stafide care au fost opărite in prealabil tip de 10 minute si apoi uscate cu ajutorul unui prosop de bucătărie. Blatul care a stat in frigider se scoate şi se taie in două bucăţi egale. Întindeţi fiecare bucată de aluat într-un blat dreptunghiular cu grosimea de aproximativ 0.5 cm. Peste fiecare bucată de blat întindeţi în mod egal umplutura cu mac si stafidele. Rulaţi bucăţile de blat sub formă de ruladă. Transferaţi ruladele obţinute pe tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei. Ungeţi ruladele cu ou înţepaţile cu furculiţa din loc în loc şi presăraţi cu mac. Introduceţi tava in cuptor si coaceţi ruladele 5 minute la temperatură înaltă apoi reduceţi temperatura si coaceţi până la apariţia unei cruste rumene şi aspectuoase. Verificaţi dacă sunt gata prin testul scobitoarea. Scoateţi din tavă doar după ce s-au răcit.
19. Plăcintă cu caşcaval - săţioasă şi rapidă - Apr 3, 2018 1:39:00 PM

Ingrediente1.5 pahar făină (225 g),3 ouă,1,5 pahar smântână de gătit (375ml),3 linguri ulei de măsline,0,5 linguriţă bicarbonat de sodiu,oţet pentru a stinge bicarbonatul de sodiu,sare după gust,150g caşcaval.
Mod de preparare:
Se cerne făina. Într-un castron se amestecă cu mixerul cele 3 ouă împreună cu 375g smântâna. Se adaugă bicarbonatul de sodiu stins in oţet, uleiul, sarea şi făina. Se amestecă foarte bine pentru ca coca să nu aibă cocolaşe. Se unge tava cu ulei se toarnă jumătate din cantitatea de aluat apoi se pune un strat consistent de caşcaval dat prin răzătoare şi deasupra se pune restul de aluat. Se da la cuptor la 180 grade timp de 50 minute.
Poftă bună

20. Rulada de pui – Antreu pentru un platou de sarbatori - Apr 3, 2018 12:42:00 PM

Ingrediente:

500 g carne tocata de pui
2 ardei grasi, rosu si portocaliu
2 oua
3 linguri pesmet fin
1 morcov
1 ceapa mica
1 fir de telina
3 catei de usturoi
2 linguri ulei
sare
piper

Mod de preparare:
Seamana mai degraba cu drobul la consistenta, insa este mult mai usoara pentru ficatul tau rulada de pui. Si poate fi atat garnitura, cat si fel principal:1. Intr-un vas, se amesteca pesmetul si carnea de pui. In robot, se pun ceapa taiata in patru, morcovul taiat rondele, ardeii grasi fara seminte, cotoare si filamente, telina, cu tot cu frunze.

2. Se maruntesc bine toate legumele si apoi se amesteca in carnea tocata si usturoiul zdrobit. Se adauga ouale, se potriveste de sare si piper.

3. Forma de copt se unge cu ulei, iar amestecul de carne se pune intr-o folie de plastic umezita cu apa. Se pune compozitia si se ruleaza un pic pentru a-i da o forma. Apoi, se desface si se asaza cu grija in tava.

4. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se da la cuptor pentru o ora. Apoi, se scoate folia si se mai coace 15 minute (sau mai mult), pana ce rulada se rumeneste frumos. Se lasa sa se racoreasca in tava si apoi se taie si se serveste.
21. Rulada aperitiv - Apr 3, 2018 12:35:00 PM
Rulada este un aperitiv delicios si usor de facut. Iar partea cea mai buna este ca o poti umple cu ce vrei tu. Noi iti propunem sa incerci un amestec de branza, sunca si legume!
INGREDIENTE PENTRU BLAT: 
5 oua
5 linguri apa rece
10 linguri faina
sare

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA:
2 cutii crema de branza
un ardei rosu
un ardei galben
un ardei verde
10 masline
100 g sunca presata
MOD DE PREPARARE:

1. Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma, apoi se pun si celelalte ingrediente pe rand. Compozitia se da la cuptor, iar cand este gata se scoate, se lasa sa se racoreasca 5 minute, apoi se scoate pe un prosop umed. Dupa ce se mai raceste 5 minute, se ruleaza cu prosopul si se lasa asa pana cand se pregateste umplutura.2. Pentru umplutura, se taie ardeii si sunca presata cubulete, iar maslinele feliute, care apoi se incorporeaza in crema de branza. Compozitia obtinuta se intinde pe blat, care se ruleaza.3. Rulada se da la rece pana la servire. 
22. Rulada cu nuca de cocos, biscuiti si cacao - Apr 3, 2018 12:30:00 PM

INGREDIENTE
Blat:
500 grame de biscuiti simpli
250 grame zahar pudra
3 linguri cacao
250 ml lapte fierbinte
esenta de rom
Crema:
1 pachet de unt
250 gr nuca de cocos
250 gr zahar pudra

Se pun intr-o craticioara, la foc mic, laptele, cacaua si zaharul pudra si se lasa pana se incalzeste bine compozitia.Se macina biscuiti marunt, peste care se toarna amestecul de lapte cald si se adauga esenta de rom. Se omogenizeaza bine. Din aluatul obtinut se intind 2 foi subtiri, pe cate o folie alimentara.Se freaca bine untul moale cu zaharul pudra, apoi se adauga cocosul. Se imparte crema in doua si se intinde pe toata suprafata foilor.Se ruleaza foile cat mai strans si se pun la rece aproximativ o ora, apoi se pot felia. 
23. Rulada cu foi de napolitana - Apr 3, 2018 12:22:00 PM

Ingrediente:
600g zahar, 1 pachet mare de foi de napolitana,750ml apa pt foi + 10 linguri apa pt umplutura,400g biscuiti petit beurre,1 pachet unt 65% grasime,300g lapte praf,100g nuca de cocos
Mod de preparare:

1.Se caramelizeaza 300g zahar, care se sting cu 750ml apa. Se adauga 400g biscuiti pisati marunt si se intinde rapid amestecul fierbinte peste foile de napolitana.2.Se acopera foile de napolitana cu o folie, apoi cu o fata de masa, pentru a se inmuia.3.Separat, se fierb 10 linguri de apa cu 300g zahar, apoi se adauga pachetul de unt si se ia oala de pe foc. Se adauga 300g lapte praf si 100g nuca de cocos, amestecand bine. Se pune amestecul peste prima crema si se intinde cat timp este calda.4.Se ruleaza foile imediat dupa ce se pune cea de-a doua crema, apoi se infoliaza si se lasa la rece cateva ore, apoi se portioneaza.
24. Rulada cu cascaval - Apr 3, 2018 12:16:00 PM

INGREDIENTE
300 g cascaval
5 felii muschi file afumat
1 fir ceapa verde
cateva masline
½ ardei capia rosu
cateva fire marar
1 lingurita unt
1 lingura branza cu smantana Fagaras
Cascavalul cu tot cu ambalaj se pune intr-o cratita cu apa clocotita. Se opreste focul, se pune capacul si se tine cateva minute pana ce acesta se inmoaie. Se desface ambalajul si se varsa cascavalul moale pe o hartie pentru copt ori celofan si se intinde cu facaletul. Adaugam umplutura formata din ingredientele tocate marunt plus untul si branzeturile si se ruleaza ajutandu-ne de hartia de copt. Se introduce la frigider si se portioneaza dupa 2-3 ore.
25. Rulada pudrata cu nuca de cocos - Apr 3, 2018 12:06:00 PM
INGREDIENTEPentru foaie4 ouă4 linguri zahăr3 linguri făină1 praf sare1 plic zahăr vanilatPentru cremă3 gălbenuşuri3 linguri cacao1 lingurita cafea solubilă50 ml lapte250 g unt150 g zahăr pudră2 lingurite făină1 plic zahăr vanilat100 g nucă de cocosMOD DE PREPARARE
1. Se separă ouăle, albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul şi zahărul vanilat, gălbenuşurile frecate cu sare şi se bat bine. La sfârşit, se pune făina cernută şi se amestecă uşor, să nu se formeze cocoloaşe.


2. Se tapetează tava cu hârtie de copt şi se întinde compoziţia în tavă. Se bagă în cuptorul încins în prealabil şi, după ce s-a copt, se scoate pe un prosop umezit, apoi se rulează.

3. Între timp, se prepară crema. Se pun într-o cratiţă gălbenuşurile frecate cu un praf de sare, cacaua, cafeaua solubilă, zahărul pudră şi cel vanilat, făina şi laptele. Se fierb la baie de aburi până se obţine o cremă bine legată, apoi se lasă la răcit.

4. Separat, se mixează untul şi se adaugă crema puţin câte puţin. Se scoate hârtia de pe foaia de ruladă şi se întinde crema de ciocolată, apoi se rulează. Se acoperă cu cremă şi se pudrează cu nucă de cocos.